Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Utrzymanie czystości w gastronomicznych obiektach obejmuje także dbałość o system odprowadzający ścieki. Na naszym rynku jest dostępnych kilka skutecznych metod usuwania złogów tłuszczowych z instalacji odtłuszczających. Najpopularniejszą metodą jest czyszczenie separatorów tłuszczu ręczne, które polega na fizycznym opróżnieniu zbiornika i usuwaniu zalegających osadów za pomocą szczotek, szpachelek czy innego rodzaju narzędzi.

Pracownicy serwisowi otwierają pokrywę separatora, wyciągają nagromadzony tłuszcz oraz osady stałe, a następnie czyszczą wnętrze urządzenia, skrobiąc przylepione zanieczyszczenia. Ta metoda sprawdza się przede wszystkim w przypadku małych separatorów, kiedy ilość zgromadzonego tłuszczu w środku jest niewielka. Alternatywnym rozwiązaniem jest czyszczenie próżniowe, które wykorzystuje specjalistyczne wozy asenizacyjne posiadające ssące pompy o dużej mocy. Odpowiednio zakończona końcówka węża ssącego wprowadzana jest do separatora, a powstałe podciśnienie wciąga zawartość zbiornika do cysterny pojazdu.

Ta metoda sprawdza się bardzo dobrze przy dużych separatorach tłuszczu i dużych ilościach zanieczyszczeń. Jej zaletą jest szybkość działania oraz możliwość opróżniania jednocześnie kanalizacyjnych studzienek położonych w pobliżu. Minusem bywa mocno ograniczony dostęp do trudniej dostępnych miejsc, do jakich można nie dociągnąć węża ssącego. Wykonując serwis separatorów warto zwrócić uwagę na stan sitek i filtrów, które również mogą wymagać czyszczenia lub wymiany. W ostatnich latach pojawiło się także biologiczne czyszczenie, wykorzystujące specjalne preparaty zawierające bakterie.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz